Het verbindende kunstproject Goudse Iconen was de bijdrage van Cultuurhuis Garenspinnerij aan de festiviteiten in 2022 ter ere van het 750-jarig bestaan van de stad Gouda. Van het originele bronzen kunstwerk De Kaasboerin van Ineke van Dijk zijn 50 betonnen exemplaren gegoten. Bijna 500 Gouwenaars, met uiteenlopende achtergronden, hebben deze beelden beschilderd en bewerkt.
Grootse plannen
De plannen van Willem van den Broek, voormalig directeur van Cultuurhuis Garenspinnerij, en de organisatie van Gouda750 waren groot. En uiteindelijk overtroffen ze alle verwachtingen. Het was niet eens zozeer bedacht, maar per ongeluk – mede door Corona – konden de beelden niet overzees worden gemaakt en schoot de Goudse Betonmortel Centrale te hulp.
Verbinding
Vanwege hun zware gewicht werden de betonnen beelden geplaatst in een loods van de Goudse Betonmortel Centrale. Daar hebben de bijna 500 deelnemers hun Goudse Icoon beschilderd. Hierdoor konden ze elkaar daar ontmoeten, elkaar helpen op allerlei mogelijke manieren en ontstonden er nieuwe vriendschappen en verbinding. Het was prachtig voor projectleider Esther van Pomeren om dit vanaf de zijlijn mee te mogen maken.
Het boek ‘50x Goudse Iconen’
De verhalen van de deelnemers werden allemaal opgeschreven. En daar werd het boek 50x Goudse Iconen van gemaakt. Een aanrader om te lezen; al die verschillende mensen die aan het project hebben gewerkt met allemaal hun eigen manier waarop zij Gouda door willen geven. De boeken zijn nog altijd te koop, bij onder meer Boekhandel Verkaaik, Museum Gouda en Cultuurhuis Garenspinnerij. Van het gehele maakproces is een documentaire gemaakt door Hedwig Schipperheijn en er werden miniatuur iconen gemaakt van beton, chocola en kaars.
Ieder icoon een eigen plek
Hoeveel mensen tijdens of na het bezoek van Koning Willem-Alexander naar de Goudse Iconen op de Markt zijn komen kijken, is niet bekend, maar dat het er véél waren, is een feit. Nadat alle 50 Goudse Iconen hun eigen plek in de stad gekregen hadden, kon iedereen de route erlangs lopen of fietsen, met behulp van de plattegrond of de Xplore app. Hardloop-, wielren- en wandelgroepen gebruikten de route massaal en zo werden er honderden, zo niet duizenden foto’s door Gouwenaars en toeristen gemaakt van de beelden.
Weer bij elkaar
Na 5 maanden op een eigen plek in de stad te hebben gestaan, kwamen de kaasboerinnen voor het finaleweekend van Gouda750, op 17 september 2022 bijna allemaal weer bij elkaar. Achter de Agnietenkapel oog in oog met de originele kaasboerin van Ineke van Dijk. En daarmee was de cirkel rond.
En nu?
Cultuurhuis Garenspinnerij heeft de Goudse Iconen overgedragen aan anderen. Sommige zijn op hun plek in de stad blijven staan, anderen kregen een nieuwe plaats en voor weer anderen werd een andere bestemming gezocht. Zo hebben een aantal Goudse bedrijven beelden geadopteerd. Ze zijn dus zeker niet uit het straatbeeld verdwenen en hopelijk zijn ze nog heel lang te zien voor iedereen. Fier vooruitkijkend naar een mooie toekomst voor de stad, als een Gouds Icoon dat staat voor verbinding en verdraagzaamheid.
Meer informatie over waar je de beelden nu kunt zien, vind je binnenkort op deze webpagina.